Zmrzlinu predávali aj po záruke. Letná šnúra kontrol v Bratislave odhalila v ponuke suroviny a polotovary po dobe spotreby či minimálnej trvanlivosti i tri prípady použitia syntetických farbív. Hygiena počas sezóny spravila 220 kontrol a udelila pokuty vo výške 1700 eur. Ďalších 1500 eur môžu zaplatiť predajcovia a výrobcovia zmrzliny dodatočne v správnom konaní. (ÚVZ)
Kontrola nebalenej zmrzliny v Bratislave počas leta
- 220 kontrol
Čo sledovali
- dodržiavanie hygienických požiadaviek
- výrobu
- manipuláciu
- predaj
- označovanie
- vzorky
- mikrobiologické a chemické zloženie
Najväčšie prehrešky
- nevyhovujúca úroveň podávania zmrzliny v prevádzke
- používanie surovín, polotovarov po dobe spotreby
- resp. po dátume minimálnej trvanlivosti
- nesprávne označenie predávanej zmrzliny
- chýbajúca informácia pre spotrebiteľa (azofarbivá, alergény)
- overenie doby predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení
- odobratie a odloženie vzorky vyrobených zmrzlín na dobu 48 hodín
- nedostatky v prevádzkovej hygiene
- (nezabezpečenie WC pre konzumentov)
Ako dopadli vzorky
- na mikrobiologické vyšetrenie ich vzali 140
- 4 vzorky nevyhoveli požiadavkám legislatívy
- 3 vzorky neprešli kvôli syntetickým farbivám
Zmrzlinári platili pokuty
- uložených bolo 10 opatrení na mieste
- 10 blokových pokút
- v celkovej výške 1700 €
- začali 2 správne konania
- s navrhovanou sumou sankcií 1500 €
Bilancia letných kontrol
- zaznamenali nárast nedostatkov v označení zmrzlín
- prevádzková a osobná hygiena bola na požadovanej úrovni
(ÚVZ)