Vedci majú unikátny patent. Z kozieho mlieka vyčlenili baktérie, ktoré sú citlivé k antibiotikám a sú vhodné pre osoby s laktačnou intoleranciou. Novinka dáva nádej pri pomoci ľuďom s podlomeným zdravím. (SAV)

(Jules Verne Times Two, Wikimedia)
Čo spravili vedci z Centra biovied SAV, v. v. i.,
- vyselektovali a charakterizovali postbioticky aktívne
- teda antimikrobiálne pôsobiace baktérie
- pre ich použitie pri výrobe produktov
- z fermentovaného kozieho mlieka
- za čo získali patent
Andrea Lauková, vedúca vedecká pracovníčka z Centra biovied SAV
- v spolupráci s Výskumným ústavom mliekarenským v Žiline
- sme vyselektovali bakteriálne kmene
- ktoré sú citlivé ku antibiotikám
- neobsahujú gény faktorov virulencie
- sú bez produkcie nežiaducich enzýmov
- naopak, produkujú užitočný enzým β‑galaktozidáza
- ktorý je dôležitý pri príprave produktov
- pre jednotlivcov trpiacich laktózovou intoleranciou
- kmene produkujú antimikrobiálne pôsobiace substancie-bakteriocíny
- patriace do skupiny postbiotík
- substancie zostávajú stabilné aj počas dlhodobého skladovania
- pri teplote ‑20 ˚C
(SAV)