Zdra­vot­né účin­ky ko­zie­ho mlie­ka mô­žu po­cí­tiť už aj ľu­dia s lak­tač­nou in­to­le­ran­ci­ou

Ved­ci ma­jú uni­kát­ny pa­tent. Z ko­zie­ho mlie­ka vy­čle­ni­li bak­té­rie, kto­ré sú cit­li­vé k an­ti­bi­oti­kám a sú vhod­né pre oso­by s lak­tač­nou in­to­le­ran­ci­ou. No­vin­ka dá­va ná­dej pri po­mo­ci ľu­ďom s pod­lo­me­ným zdra­vím. (SAV)



Čo spra­vi­li ved­ci z Cen­tra bio­vied SAV, v. v. i.,

  • vy­se­lek­to­va­li a cha­rak­te­ri­zo­va­li po­st­bi­otic­ky ak­tív­ne
  • te­da an­ti­mik­ro­biál­ne pô­so­bia­ce bak­té­rie
  • pre ich po­u­ži­tie pri vý­ro­be pro­duk­tov
  • z fer­men­to­va­né­ho ko­zie­ho mlie­ka
  • za čo zís­ka­li pa­tent


An­drea Lau­ko­vá, ve­dú­ca ve­dec­ká pra­cov­níč­ka z Cen­tra bio­vied SAV

  • v spo­lu­prá­ci s Vý­skum­ným ústa­vom mlie­ka­ren­ským v Ži­li­ne
  • sme vy­se­lek­to­va­li bak­te­riál­ne kme­ne
  • kto­ré sú cit­li­vé ku an­ti­bi­oti­kám
  • ne­ob­sa­hu­jú gé­ny fak­to­rov vi­ru­len­cie
  • sú bez pro­duk­cie ne­žia­du­cich en­zý­mov
  • na­opak, pro­du­ku­jú uži­toč­ný en­zým β‑galaktozidáza
  • kto­rý je dô­le­ži­tý pri príp­ra­ve pro­duk­tov
  • pre jed­not­liv­cov tr­pia­cich lak­tó­zo­vou in­to­le­ran­ci­ou
  • kme­ne pro­du­ku­jú an­ti­mik­ro­biál­ne pô­so­bia­ce sub­stan­cie-bak­te­ri­ocí­ny
  • pat­ria­ce do sku­pi­ny po­st­bi­otík
  • sub­stan­cie zo­stá­va­jú sta­bil­né aj po­čas dl­ho­do­bé­ho skla­do­va­nia
  • pri tep­lo­te ‑20 ˚C


(SAV)